Як приготувати смачно мойву в духовці?

Мойва – проста, але смачна рибка

Рибу включати в меню потрібно обов’язково. Але що робити, якщо велика морська риба коштує чималих грошей, а в річковій дуже багато кісток? Вихід є! Купіть і приготуйте мойву! Але як це зробити правильно?

Що це за риба?

Мойва

Загрузка...
відноситься до сімейства корюшкових. Така рибка є чисто морський і мешкає переважно в Льодовитому, Тихому та Атлантичному океанах. Живе мойва зазвичай у верхніх шарах води, у відкритому морі, а до берегів підпливає тільки лише в період нересту (саме тому практично всі рибки ікряние). Довжина однієї рибинки становить зазвичай від 10 до 20 сантиметрів, маса не перевищує 60-80 грамів.

Багато хто ставиться до мойві скептично, вважаючи її рибою для бідняків або незабезпечених людей. Але це не так. Так як рибка мешкає в океанах, то вона володіє всіма унікальними корисними властивостями морської риби. Тут міститься легкоусваиваемий білок, фосфор, кальцій, йод, фтор, вітаміни Д, А та групи В і багато іншого. Так що варто звернути на мойву увагу.

Як вибирати? Як зберігати?

Як вибрати мойву? При покупці звертайте увагу на наступні важливі моменти і деталі:

    Найкраще вибирати заморожену мойву, так як в свіжому вигляді доставити її з місць добування в різні місця світу досить проблематично і складно. Замороження повинна бути якісною. Якщо рибка вже почала підтавати, то від покупки варто відмовитися, адже, ймовірно, продукт піддавався розморожуванні і повторному заморожуванню. Оптимальний варіант упаковки – вакуумні пакети. Обов’язково перевірте їх герметичність і цілісність. Зверніть увагу на очі риби. Якщо вони каламутні або запалі, то це говорить про те, що риба могла померти своєю смертю, наприклад, від якоїсь хвороби. Зіниці повинні бути чорними, а очі – ясними. Якщо ви вирішили купити мойву на вагу, зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Лусочки повинні прилягати одне до одного щільно. Ніяких пошкоджень на поверхні бути не повинно, як і нальоту, вкраплень і плям. Уважно огляньте зябра. Вони повинні бути жорсткими і червоними. Ніякої слизу під ними або на них матися не повинно. Зверніть увагу на дату вилову й заморозки, а також на терміни та умови зберігання. Краще купувати рибу в спеціалізованих магазинах, а не на стихійних ринках.

Як зберігати мойву? Якщо ви придбали свіжу, то промийте і просушіть її, а потім приберіть в вакуумну упаковку і відправте в морозилку або відразу використовуйте. У замороженому вигляді така риба зберігається до двох-трьох місяців.

Як позбутися запаху?

Як і будь-яка інша риба, мойва має не найприємніший запах, який дуже явно відчувається, особливо при приготуванні. Але як його позбутися, як приготувати мойву беаE7апаху? Кілька корисних порад:

    Якщо сильно пахне свіжа риба, то можна її на півгодини або годину опустити у воду з додаванням лимонного соку (його можна замінити оцтом) і спецій. «Аромат» після таких дій стане не таким помітним. Також можна просто скропити рибку лимонним соком. Якщо ви смажите рибу, і вона сильно пахне, то можна в масло теж капнути кілька крапель лимонного соку. Крім того, можна заглушити запах, поклавши в сковороду кілька скибочок картоплі чи цибулі. При приготуванні відкрийте вікна і краще закрийте двері на кухню, щоб запах не поширювався по будинку. Використовуйте витяжку, такий предмет теж досить успішно позбавляє від запахів.

Як готувати?

Як приготувати мойву швидко і смачно? Варіантів є декілька:

Можна рибку посмажити. Для цього просто розігрійте на сковороді олію і обсмажуйте рибку з двох сторін. Попередньо мойву потрібно посолити і змастити приправами. Щоб вийшла апетитна скоринка, обваляйте кожну рибку в борошні. Але відразу варто попередити, що жарка – не найкращий спосіб приготування, так що краще відмовитися від нього. Не менш смачною, але більш корисною виходить мойва, запечена в духовці. Щоб приготувати її таким способом, приготуйте суміш з приправ, солі і спецій, змастіть нею кожну рибу, збризніть її лимонним соком, викладіть на деко, вистелений пергаментом (пергамент краще просочити маслом, щоб нічого не пригоріло) і відправляйте в розігріту до 170-180 градусів духовку. Готується така риба швидко, близько 20 хвилин. Також при бажанні ви можете обернути мойву фольгою. Спробуйте приготувати таку рибу на пару.

До речі, розморожувати рибку в мікрохвильовці або в гарячій воді небажано. Просто покладіть мойву в тарілку і чекайте, поки вона розморозиться сама.

Шпроти з мойви

    Спробуйте зробити з мойви шпроти, це не так складно, як може здатися на перший погляд. Інгредієнти, які вам потрібні: 1 кг мойви; 1 стакан рослинного масла; 1 стакан міцної чайної заварки; 2-3 жмені цибулиння; 3-5 горошин чорного перцю; 8-10 лаврових листочків; 1 столова ложка солі; столової ложки цукру.

Спосіб приготування:

Промийте рибку і очистіть її від кишок і хребтів. Приготуйте заливку. З лушпиння цибулі краще приготувати відвар. Кип’ятіть її в каструлі з водою (приблизно стакан) півгодини. Змішайте отриманий відвар з чайною заваркою, маслом, сіллю і цукром, додайте лавровий лист і перець. Покладіть рибу шарами в товстостінну високу сковороду або жаровню, залийте рідиною і млоїте на повільному вогні півтори години під закритою кришкою. Готово! Ікра мойви

Можна приготувати смачну ікру мойви. Ось що вам для цього потрібно:

    500 грамів ікри мойви; 1,5 літра води; 150 грамів солі (краще використовувати крупного помелу); 30-40 мл соняшникової олії (рафінованого).

Для початку підготуйте ікру. Мойву попатраєте, витягніть мішечки з ікрою. Розкривайте кожен мішечок гострим ножем, діставайте ікру. Перекладіть її в миску, в якій вона буде солитися. Тепер приготуйте соляний розчин – ропу. Візьміть 500 мілілітрів води, закип’ятіть і додайте сіль, добре все розмішайте. Залийте отриманим розчином ікру. Перемішуйте ікру виделкою протягом 3-4 хвилин. Потім злийте розчин. Для цього візьміть сито або друшляк і застеліть його тканиною або згорнутої в кілька разів марлею. Приготуйте наступну порцію ропи (пропорції ті ж), знову залийте мойву, перемішайте і злийте. Виконайте те ж саме втретє. При зливанні розчин повинен бути практично прозорим. Візьміть ємність, в якій будете ікру зберігати, на дно налийте пару столових ложок олії. Викладайте ікру, а наверх налийте масло, що залишилося. Додайте чайну ложку солі, все добре перемішайте і приберіть в холодильник на ніч. Замість масла, до речі, можна використовувати майонез. Ікра виходить смачною, малосольної і ароматною. Приємного апетиту!

Купуйте мойву і готуйте з неї різноманітні смачні страви!

____________________________

  • як приготувати мойву в духовці
  • як позбутися запаху мойви
  • як смачно приготувати мойву
  • як приготувати мойву
  • риба мойва
  • мойва запечена у духовці
  • як приготувати заморожену мойву
  • як приготувaти мойву
  • як можна запекти мойву
  • як жарити мойву в духовці

Комментирование и уведомления сейчас закрыты.

Комментарии закрыты.